You Don’t Know Me – Imran Mahmood

Tuntuu, että olen vihdoin löytänyt jälleen hyvien kirjojen luo! Juuri nyt luvussa on useampikin todella vetävä kirja, joista yhtenä oli tämä Imran Mahmoodin You Don’t Know Me. Kuuntelin teoksen äänikirjana, ja uskon, että lukijan varsin vakuuttava suoritus vaikutti kyllä positiivisesti kokemukseen. Jotkut eivät pidä eläytyvistä, heittäytyvistä lukijoista, mutta mielestäni hyvä lukija tuo teokseen vielä jonkin lisäulottuvuuden, jota ainakaan tässä tapauksessa en olisi osannut omissa aivoissani teokseen lisätä. Lontoolaista, tummaihoisen köyhän jenginuoren murretta oli alkuun hankala ymmärtää, myönnettävä se on, mutta äkkiä siihen toisaalta sitten tottui.

You Don’t Know Me:n päähenkilö on nimeämätön nuori mies, jota syytetään murhasta. Hän on erottanut puolustusasianajajansa juuri ennen loppupuheenvuoroja, ja näin ollen hän joutuu esittämään puheenvuoronsa itse. Hän käyttää tilaisuuden hyväkseen kertoakseen valamiehistölle koko totuuden ja vain totuuden. Lukija on valamiehistön kolmastoista jäsen ja hänen tehtäväkseen jää päättää todisteiden ja syytetyn antaman loppulausunnon perusteella joko nuorukaisen syyllisyys tai syyttömyys.

Päähenkilöä siis syytetään murhasta, mutta loppupuheenvuorossaan nuori mies paljastaa tapahtuman taustat, henkilöt, vaikuttavat tekijät. Miten hänen hiuksensa päätyi murhatun autoon, miksi hänellä oli ase, jossa oli ruudinjäämiä vaikka hän väittää, ettei ampunut Jamilia. Näihin kaikkiin on syyttäjän teoria sekä sitten se, mitä syytetty itse kertoo.

Pidin siitä, miten sujuvasti syytetyn kertomus kulkee. Koko tarina on kerrottu totta kai hänen näkökulmastaan, joten tarinassa on ymmärrettävästi aukkoja. Teos käsittelee hyvin kouriintuntuvasti jengiväkivaltaa, eri puolia yhteiskunnasta ja sitä kuinka joillain on kaikki mahdollisuudet avoinna elämässään ja joillain ei. Jos tykkäsit Viha jonka kylvät -teoksesta, tykkäät varmasti tästäkin. Uskottavaa suomennosta en usko, että tästä ikinä saadaan, mutta jos englanti taipuu, niin vahva suositus. ❤

Audible Audio
Lukija Adam Deacon
2017
7t 25min
☆☆☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s