Ainoa taivas – Essi Ihonen

Tämän vuoden Hel-YA:n ja Helsingin kirjamessujen ohjelmalehtisen perusteella juuri nyt puhuttaa kaikkein eniten sukupuoli, seksuaalisuus ja naisen itsemääräämisoikeus. Essi Ihosen piti olla puhujana Hel-YA:ssa, mutta sairastumisen vuoksi hän joutui jäämään tapahtumasta pois. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla kirjailijalta itseltään jotain tästä kirjasta ja sen kirjoittamisesta, sekä ehkä palautteesta, jota hän on kirjastaan saanut.

Järkevässä yhteiskunnassa itsemääräämisoikeus liittyy lähinnä henkilöihin, jotka eivät sairauden tai vamman vuoksi välttämättä pysty ymmärtämään heitä koskevia asioita tai tekemään päätöksiä itseään koskien. Viime aikoina on kuitenkin noussut otsikoihin joidenkin historiaan unohtuneiden dinosaurusten henkilöiden lausuntoja, joissa on pohdittu naisten oikeutta päättää abortista. Lukevan peikon kanta tähän on, että sinun kehosi, sinä määräät mitä sille tapahtuu. Valtiolla tai kirkolla tai kenelläkään ei ole siihen mitään sanomista.

Essi Ihosen esikoisromaani käsittelee uskonnollisessa yhteisössä kasvavia nuoria ja heidän aikuistumistaan ja siihen perinteisesti liitettyjä asioita, kuten avioitumista heti täysi-ikäisyyden kynnyksellä tai lasten tekoa “kuten Jumala suo”, ilman ehkäisyä. Aino on sisaruksistaan nuorin ja seuraa alkuun sivusta vanhempien sisarustensa avioitumista. Pian koittaa hänen vuoronsa, ja kirjassa seurataan Ainon kihlautumista nuoren Armon kanssa.

Teoksessa on mielenkiintoisia hahmoja, erityisesti Ainon isoveli Valo, joka on avioitunut ulkopuolisen kanssa. Valon vaimo Leeni ei kuulu samaan uskonnolliseen yhteisöön kuin Ainon perhe, ja ehkä siksi Valon kotona onkin helpompi hengittää. Ainon harras isosisko Suvi astelee avioon uskovaisen Larin kanssa, täysin vakuuttuneena avio-onnesta ja odottavasta rakkaudesta, mutta asiat eivät olekaan ihan niin yksinkertaisia. Aino puolestaan taistelee oman uskonsa kanssa ja pohtii omia unelmiaan ja niiden sopimista hänen uskonsa ennalta määrittelemään elämään. Sisarusten vanhemmat jäävät vähän taustalle, isän hyvin äänekkäästä olemuksesta huolimatta. Kulisseihin mahtuu kaikenlaista salailua ja juonittelua, jotka paljastuessaan aiheuttavat paljon mielipahaa.

Monella tapaa mielenkiintoinen teos Pauliina Rauhalan Taivaslaulun hengessä. Ulkopuolisena on hankala asettua näiden nuorten asemaan, kun Ainon isän paasaus aiheuttaa lähinnä päänpyörittelyä, ällistystä ja lopulta ärtymystäkin. Toisaalta uskon, että tällaisillekin teoksille on tilausta nuortenkirjakentällä.

Niin tai näin, kukaan muu ei päätä sinun kehostasi kuin sinä itse!

WSOY
2018
ISBN 978-951-0-43100-9
239 s.
☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s