Carrion Comfort – Dan Simmons

Luin joskus teininä Sidney Sheldonin teoksen, jossa päähenkilöllä oli sivupersoonia, joista tämä ei ollut tietoinen. Se oli pelottavin kirja, mitä olen koskaan lukenut. Sen jälkeen olen jatkuvasti koettanut metsästää kirjaa, joka tuottaisi samanlaisen karmivan olon ja sivuille pälyilyn, mutten ole onnistunut. Englannissa opiskellessani kirjakaupan myyjä suositteli Stephen Kingin ITiä saatesanoin “this is the most haunting book I’ve ever read”. Arvaatte varmaan, ettei ihan pitänyt paikkaansa. Kuulun Facebookissa yhteen ryhmään, joka on omistautunut eräälle kauhutarinoita (tosi ja ei ihan niin tosi) kertovalle youtubettajalle, ReignBotille. Ajattelin, että tässä ryhmässä on sen verran häiriintynyttä porukkaa, että täältä saa varmaan hyviä suosituksia. Carrion Comfort oli niistä yksi.

Lokakuu on loistavaa aikaa lukea (tai kuunnella, kuten tässä tapauksessa) kauhua. Simmonsin teos on järkäle, joka alkaa Chelmnon keskitysleiriltä. Saul on yksi juutalaisista ja hän on vakaasti päättänyt elää. Hän kohtaa toisen maailmansodan aikana kuitenkin sellaisen pahuuden, joka ei jätä häntä rauhaan edes sodan päätyttyä. Ja ei, kyseessä eivät ole natsit vaan jotain vielä pahempaa.

Simmons on luonut uudenlaisen kauhuskenaarion, olennon, joka on kuin vampyyri, muttei sitten kuitenkaan ihan. Kirjan takakannessa ei paljasteta näistä hirviöistä sen enempää, joten pidänpä suuni supussa minäkin, mutta oli ihan virkistävää lukea uudenlaisesta kauhusta.

Tämä teos on järkäle. Simmons käyttää hirveästi aikaa kuvailuun ja maalailuun, hän kuluttaa aikaa ehkä vähän turhanpäivisissäkin keskusteluissa ja jaarittelee paljon. Kirjan olisi hyvin voinut tiivistää puoleen siitä, mitä se nyt on. Äänikirjana tämä kirja kesti 39 tuntia ja risat, eli aikaavaativa rupeama. Ja mitä nyt tulee sitten siihen kauhuelementtiin, en kokenut tätä oikeastaan pelottavaksi. Kirjassa on hyvin yksityiskohtaista väkivallan kuvailua ja verenvuodatusta, joka oli lähinnä kuvottavaa. Kaikkein suurinta ahdistusta aiheuttivat uhrien näkökulmasta kuvatut keskistysleirikohtaukset. Mitä taas tulee kirjan hirviöihin, no… Niiden osuus jää kirjassa hyvin pieneksi ja tuntuu, että pääpaino on nimenomaan juutalaiskohtaloiden kuvauksella ja ammuskelulla. Kirjassa on todella paljon hahmojen suorittamaa salapoliisityötä ja toimintaa James Bondin hengessä. Reilusti takaa-ajoja ja väijytyksiä. Epäilemättä tällainen iskee joihinkin, mutta minut se jätti kylmäksi.

Hahmokavalkadi tässä teoksessa on sen sijaan aikaansa edellä ihan selkeästi. On kaikenlaista ikää, väriä ja seksuaalisuutta, eri uskontoja ja maailmankatsomuksia. Hahmoja tosin on paljon, joten jos ei ole suurien hahmokaartien ystävä, kannattaa ehkä jättää tämä välistä. Niin keskittyneesti kuin tätä kuuntelinkin, oli välillä hankala pysyä kartalla kuka on kuka, erityisesti kun hahmoja kutsutaan milloin etunimellä, milloin sukunimellä, milloin taas lempinimellä tai jollain vanhalla, hahmon jo hylkäämällä nimellä. Huh.

Jos olisin lainannut kirjan fyysisenä teoksena äänikirjan sijaan, olisin nähnyt tuon kannen blurpin, joka on Stephen Kingin käsialaa. “Carrion Comfort is one of the three greatest horror novels of the twentieth century. Simple as that.” Pyh ja pah. Jokainen tietysti kokee kauhun eri tavoin ja eri asiat ovat eri ihmisille pelottavia, mutta itse koin tämän pelottavan sijaan enemmänkin ahdistavaksi. Ja sekin siksi, että Saul kuvaa hyvin koskettavasti perheensä hajoamista heidän noustessaan junasta Chelmnossa ja juutalaisten jakoa työtä tekeviin ja niihin jotka “pääsevät pesulle”. Hrr.

Brilliance Audio
Lukijoina Mel Foster & Laural Merlington
2012 (alkup. 1989)
39t 32min
☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s