Koutamäen noita – Seita Rönkä

Haamu on minulle uusi tuttavuus kustantamona, erityisesti nuortenkirjallisuuden saralla. Haamu on Tiina Hautalan perustama kustantamo, jonka ideana on erikoistua paikallishistoriaa ja lähiympäristön tarinoita kuvaaviin teoksiin. Ensimmäinen teos, johon Haamulta törmäsin, oli Ilkka Auerin Anastasia, josta kenties lisää myöhemmin.

Seita Rönkän teoksessa liikutaan kotoisissa suomalaisissa maalaismaisemissa, vaikka Koutamäki onkin keksitty paikka. Jo kannesta näkee, että kyseessä on heppakirja, vaikkei ehkä ihan perinteinen sellainen. Toisaalta, ihan suoraan voin sanoa, että uhkaavin osa tätä kirjaa on ehdottomasti kansi. Odotin kyllä karmeampaa tarinaa, mutta ehkä parempi näin!

Kirjan päähenkilö Lone asuu Koutamäen kylässä heppahullun siskonsa ja kahden äitinsä kanssa. Nimensä mukaisesti Lone on vähän erakko eikä oikeastaan piittaa hevosistakaan, ennen kuin naapuriin muutta upea nuori perijätär henkeäsalpaavan kauniin hevosensa kanssa. Kylän valtaväestöstä reilusti poikkeava, hieman erakkoluontoinen nainen aiheuttaa juoruilua ja muun muassa väitteitä noituudesta. Mutkien kautta Lone päätyy hoitamaan naapurin hevosta pikkusiskon suureksi harmiksi. Kesästä kehkeytyy maaginen – ja vaarallinenkin – tavalla, jota Lone ei todellakaan osaa odottaa.

En ole mikään suuren suuri heppakirjojen ystävä siinä mielessä, etten haali niitä luettavakseni, mutta toistaiseksi olen pitänyt kaikista lukemistani hevoskirjoista. Koutamäen noita ei ole poikkeus. Kyseessä on todella miellyttävä lukukokemus, jännittäväkin paikoin, sopiva esimerkiksi laiskaan viikonloppuun tai laiturilukemiseksi. Rönkä kuvailee suomen luontoa rakkaudella ja oli helppo uppoutua kesäfiilikseen ulkona vallitsevista keliolosuhteista huolimatta. ❤

Haamu
2018
ISBN 978-952-7100-52-3
223 s.
☆☆☆

Kirjaston kirja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s