Sytytä valot! / Sammuta valot! – Salla Simukka

Seuraavana Hel-YA -saalispinkassa oli Salla Simukan uutukainen novellikokoelma. Sytytä valot! Pieniä kauniita tarinoita / Sammuta valot! Pieniä kauheita tarinoita on tervetullut lisäys nuortenkirjallisuuskentälle, sillä laadukkaita novelleja on tähän mennessä ollut toistaiseksi aika vähän, ja nekin vähät pitkän ajan takaa. Tänä syksynä on ilmestynyt toinenkin virkistävä uutuus, Päivi Haanpään toimittama Tusina, josta kenties myöhemmin lisää.

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että Simukan novellikokoelman kannet ovat todella onnistuneet. Laura Lyytiselle siitä iso kehu ja kiitos! Tammi toki tekee kustannustyötä isosti ja suuremmalla budjetilla kuin monet muut kustantamot, joten ehkä kirjoilta voi hiukan laadukkaampaa ulkoasua odottaakin.

Itse novellit puolestaan ovat taattua Simukka-laatua, hyvää, eheää kieltä ja mukaansa tempaavaa tekstiä. Kaikki eivät ehkä ihan yhtä tasaisesti uponneet minuun, mutta uskoisin sen johtuvan siitä, että Simukka vaihtelee tyyliään novellien välillä. Mietin tätä lukiessani, että tottumattomalle lukijalle tämä on kuitenkin tosi oiva sampleri, sillä teoksesta löytyy vähän kaikkea. Novellikokoelmat muutenkin ovat hyviä, mikäli ei oikein ihan tiedä, minkälaista tekstiä mieluiten lukisi, sillä Simukka on valikoinut tähän aika selkeästi paitsi tyyliltään myös genreltään eroavia novelleja. Toisaalta novelli sellaisenaan voi olla haastava muoto, sillä siinä ei ole selkeää alkua ja loppua, vaan se on vain ote elämästä, eikä se sinällään ehkä ole yhtä selkeä kuin täysimittainen romaani.

Simukan novellikokoelma soveltuu hyvin ahmittavaksi. Hotkaisin sen flunssapäivänä sohvalle rakennetussa lukupesässä, ja hyvin erottuvien teemojen ja hahmojen vuoksi pysyin nuhaisista aivoistani huolimatta kärryillä vaihtuvissa tarinoissa ja teemoissa. Mieleenpainuvimpia olivat kenties nimikkonovelli Sytytä valot! sekä Sammuta valot! -puolen Ariel, joka oli yllättävä ja ahdistava samaan aikaan. Hrr, voimakkaat fläsärit Audition-leffasta eivät olleet tervetulleita!

Tammi
2018
ISBN 978-952-04-0178-8
148 s.
☆☆☆☆

Oma ostos

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s