Sydänhengitystä – Anu Holopainen

Hel-YA oli siinä mielessä todella hyvä kokemus, että törmäsin siellä useampaankin uuteen kirjaan, jotka olivat onnistuneesti sujahtaneet täysin minulta ohi (nykyään yhä harvempi kustantamo julkaisee paperisia kustannusohjelmia, jotka ovat aina olleet tärkeitä kirjastotyön apuvälineitä, issuuta ei yksinkertaisesti tule luettua yhtä tarkkaan, vinkiksi vain!). Yksi näistä teoksista oli Anu Holopaisen Sydänhengitystä, joka käsittelee raskautta ja raskaudenkeskeytystä. Oli mielenkiintoista olla kuuntelemassa keskustelua vapaaehtoisesta lapsettomuudesta, etenkin kun osalla keskustelijoista jo oli lapsia. Tämä puheenaihe selkeästi jakaa mielipiteitä ja menee herkästi tunteisiin, siitä varoitus.

Holopaisen kirja käsittelee siis paljoltikin nuortenkirjallisuudessa jo käsiteltyä aihetta, eli odottamatonta raskautta, mutta hyvin toisenlaiselta kantilta kuin useimmat aiheeseen liittyvät teokset.

Tiira on 18-vuotias, juuri lukionsa päättänyt, ja kirja alkaa siitä, kun raskaustesti näyttää Tiiralle positiivista. Tiiralla on elämänsuunnitelmat jo tehtyinä, eikä niihin sovi sitten alkuunkaan lapsen teko. Tiira aikoo meribiologiksi, hän aikoo matkustella ja tehdä osaltaan tärkeää työtä merten elvyttämiseksi. Tiiran mielessä on siis vain yksi vastaus ongelmaan, ja se on abortti. Mikä Tiiran (ja lukijan, pakko tunnustaa) sitten yllättää, ovat ympärillä olevien ihmisten reaktiot.

Holopainen tarttuu kirjassaan rohkeasti aiheeseen eikä karta kuvailemasta kuvottaviakaan osia prosessista, johon Tiira joutuu. Myös raskauden alku on kuvattu tavalla, joka saa varmasti monen nuorenparin pyyhkäisemään helpotuksen hikeä otsaltaan. Tiiran tilanteeseen olisi voinut joutua melkeinpä kuka vaan.

Kirjan ehkäpä suurin anti on nimenomaan keskustelussa, jota kirjan hahmot käyvät keskenään. He jakautuvat hyvin selkeästi kahteen leiriin, eikä liikehdintää näiden välillä juuri ole – yhtä lukuun ottamatta. Oli yllättävää, miten haavoittavia kommentteja läheisetkin ihmiset Tiiralle laukovat, muka tarkoittaen hyvää. Kaikilla hahmoilla on toki omat painolastinsa jotka vaikuttavat heidän mielipiteisiinsä, mutta Tiira ei suinkaan saa tukea sieltä, mistä sitä ehkä olettaisi tulevan.

Sydänhengitystä on todella tunteisiin menevä kirja, joka käsittelee maailmankin mittakaavassa hyvin polttelevaa aihetta. Ylikansoittuminen ja samaan aikaan Suomessakin tapahtuva syntyvyyden lasku ovat aiheita, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin ennemmin tai myöhemmin. Toisaalta myös naisen itsemääräämisoikeus on asia, josta yhä tänäkin päivänä keskustellaan sivistyneissäkin valtioissa, vaikka sen pitäisi jo olla itsestäänselvyys.

Karisto
2018
ISBN 978-951-23-6496-1
228 s.
☆☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s