Hel-YA 2018

Eilen 29.9. Helsingin kulttuuriareena Gloriaan kokoontui kasapäin YA-kirjallisuuden suurkuluttajia ja sen tuottajia. Hel-YA järjestettiin jo toisen kerran ja yhdellä lauseella voisin summata, että parempaan suuntaan ollaan menossa! Järjestäjät olivat selkeästi kuunnelleet edellisvuoden palautteita ja ottaneet ne huomioon tätä tapahtumaa järkätessään.

Tunnelma heti ovelta oli intiimi ja lämminhenkinen, Gloria on upea paikka tapahtumien pitämiseen. Itse venue on katutason alla, joten Gloriaan laskeudutaan tummaa portaikkoa pitkin. Tunnelma on kuin siirtyisi toiseen ulottuvuuteen. ❤ Lippukassan jälkeen tulijoita tervehti suuri Helmet-kirjastojen piste jossa oli tarjolla pinssien tekoa, virtuaalivinkkausta, interaktiivinen vinkkaustaulu sekä suunnistus, puhumattakaan hehkeistä kirjastolaisista galore! Gloriassa oli kahvio, josta sai ostaa kahvia ja muuta pientä purtavaa. Sijainti oli myös siinä mielessä parempi, että ruokapaikkoja löytyi hyvinkin läheltä eikä koko päivää tarvinnut kärvistellä pelkän pullan varassa.

helyaohjelma.png

Myöhästyin hiukan alusta, joten näin ensimmäisestä keskustelusta vain lopun. Seuraava ohjelmanumero olikin nimeltään Feminismi 1918/2018, joka onneksi taipui puheeksi naisten itsemääräämisoikeudesta ja vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Tämän ohjelman kiinnostavinta antia oli ehdottomasti Anu Holopaisen Sydänhengitystä, joka oli lennähtänyt täysin tämän kirjavinkkarin tutkan ali. Mielenkiintoinen oli myös Essi Ihosen Ainoa taivas, joka käsittelee samaa aihetta kuin Pauliina Rauhalan Taivaslaulu, mutta ilmeisesti nuoremmasta näkökulmasta. Laura Lähteenmäki puhui teoksestaan Yksi kevät (jonka arvio taisi unohtua minulta kirjoittaa, hups – summa summarum, luin ja tykkäsin, käsittelee nuoria tyttöjä sisällissodassa) ja puheenvuorossaan teki hyviä vetoja menneen ja nykyisen välille.

Tässä välissä livahdin kirjastokollegoiden kanssa syömään (Fafa’s <3) ja palasin juuri parahiksi kuuntelemaan keskustelua siitä (kaikesta) mikä ottaa päähän nuortenkirjakeskustelussa. Ihan kokonaisuudessaan en tätäkään puheenvuoroa nähnyt, mutta tykkäsin siitä, miten panelistit kyselivät ja keskustelivat keskenään ilman haastattelijaa.

Tämä olikin yksi tämän vuoden Hel-YA:n ehdottomista parannuksista – kirjailijat ja muut keskustelijat saivat keskustella hyvin vapaasti valitusta aiheesta. Huomasi hyvin, että kirjailijat joutuvat miettimään asioita hyvinkin syvällisesti, joten keskustelussa nousi esiin monia erinomaisia pointteja. Hienointa nuortenkirjallisuudessa on mielestäni aina ollut se, ettei siinä pelätä haastaa lukijaa ajattelemaan asioita myös muilta kanteilta. Tämä aspekti heijastui hyvin keskusteluun. Pidin siitä, miten kirjailijat ottivat rohkeasti kautta linjan puheeksi kiisteltyjäkin aiheita. ❤

Kalenterikarjuna tunnettu Mikko Toiviainen otti puheeksi nuortenkirjojen kannet ja kuinka rumia ne usein ovat, mutta pakko kyllä olla tässä kohtaa Kalenterikarjun kanssa eri mieltä. Kustantajat ovat kulkeneet pitkän matkan tässä suhteessa verrattuna nyt vaikka 2000-luvun alun kirjoihin ja budjetoivat nykyään myös kansien suunnitteluun enemmän. Tehdään harkittuja materiaalivalintoja ja tietoisia päätöksiä esimerkiksi paperikansien alle jäävien kansien piilopainatuksista. Panostus kirjojen houkuttelevuuteen myös visuaalisella tasolla epäilemättä vaikuttaa myös niiden myyntiin ja lukemisen suosioon. Mutta nämä ovat aina makuasioita! ~.n

Seuraavaksi livahdin hetkeksi aulan puolelle tekemään kirjaostoksia ja kuuntelemaan keskustelua pelien kehittämisestä. Aihe kiinnostaa monestakin syystä, ja kun keskustelemassa oli vielä Remedyltä Sami Järvi (joka kuulemma lahjoitti kasvonsa Max Paynelle!) niin ajattelin saavani keskustelusta paljonkin irti. Toisin kuitenkin kävi, sillä keskustelussa keskityttiin Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Betaan sekä Sami Järven Milla Marmoriin. Mielenkiintoista sekin, muttei ihan sitä mitä ohjelman nimen perusteella odotin!

Viiden aikaan siirryinkin sitten takaisin saliin ja suoraan eturiviin kuuntelemaan ensin fantasian yhteiskunnallisesta tasosta. Erika Vik, Elina Pitkäkangas sekä Magdalena Hai (my biggest girl crush ever~ <3) keskustelivat fantasian mahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta yhteiskunnallisissa asioissa. Erika Vik puhui hienosti siitä, kuinka fantasian keinoin on mahdollista irtaannuttaa ennakkoasenteet itse ideasta ja keskustella puhtaasti teorian tasolla muukalaispelosta, pakolaisuudesta ja niihin liittyvistä lieveilmiöistä. Keskustelijat kuitenkin olivat yhtä mieltä siitä, että fantasiaan liittyy kirjallisuuden lajina ennakkoluuloja ja asenteellisuutta. Puhuttiin siitä, kuinka klassikot ovat klassikoita, koska niitä ei kukaan tullut kutsuneeksi fantasiaksi vaikka ne sitä ovatkin, sekä siitä, kuinka fantasiaa pidetään aikuisten satuina, eikä siksi kovin vakavastiotettavana.

Illan viimeisenä ohjelmanumerona lavalle nousivat Siri Kolu ja Salla Simukka, jotka keskutelivat syvästä kirjailijaystävyydestään. Hyvin olisi voinut kuvitella olevan jo myöhäisempikin ilta, sillä roiseilta jutuilta ei tässä numerossa vältytty. Keskustelunsa lopuksi kirjailijattaret julkistivat toukokuussa ilmestyvän yhteisteoksensa Kontaktin, joka aloittaa aikuisten trilleritrilogian. Pieni yksityiskohta heiltä kuitenkin unohtui mainita, nimittäin heidän yhteinen kirjailijanimensä. S/S Urst toivottavasti kirjoittaa jatkossakin ja myös nuorille! You heard it here first!

Yksi Hel-YA:n kohokohdista minulle henkilökohtaisesti oli (paitsi tietty kaikkien ihanien idoleitteni näkeminen) myös videotervehdys V. E. Schwabilta, jonka Shades of Magic -sarjaa Karisto on lähtenyt suomentamaan. Valtaisan iso kiitos Karistolle, joka on tehnyt jo pitkään todella hyvää työtä nuortenkirjallisuuden edistämiseksi. ❤ Rakastan Schwabin kirjoja ja olen todella onnellinen, että laadukas kustantamo on ottanut hänen kirjansa työn alle. Ehkä ensi vuonna Schwab nähdään suomessakin..?

Kokonaisuudessaan tämän vuoden Hel-YA oli mielestäni todella onnistunut kokonaisuus ja maltamattomana odotan jo ensi vuotta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s