I Am Thunder – Muhammad Khan

Yksi viime vuoden aikana koko kansaa puhuttaneista aiheista on varmasti nuorten radikalisoituminen. Oli kyse sitten mistä ääriliikkeestä tahansa, on kai ihan luonnollista, että nuoruuden huumassa kaikki on hyvin mustavalkoista, joko oikein tai väärin, joko meidän puolella tai meitä vastaan. Toisinaan tuollainen ajattelutapa kantaa aikuisuuteenkin ja silloin syntyy äärimmäisyyksiin meneviä aatteita ja niiden ympärille muodostuu liikkeitä, jotka vetävät puoleensa erilaisia yksilöitä.

Muhammad Khanin I Am Thunder kertoo Muzna Saleemista, tytöstä, joka on pienenä muuttanut Pakistanista Englantiin. Hän mieltää itsensä englantilaiseksi, lontoolaiseksi, mutta hänen vanhempansa vaalivat pakistanilaisia kulttuuriperinteitä. Niiden lisäksi vanhemmat ovat muslimeja, mutta vain silloin, kun se heille sopii. Muzna on kiltti tyttö ja tottelee vanhempiaan, kunnes hän kohtaa koulussa Arifin. Arif on komea, rugby-joukkueen pelaaja, lihaksikas ja kaikkien tyttöjen kuolaamisen kohde. Muzna on ihan tavallinen, tavallistakin tavallisempi. Hänellä on epäsäännölliset kuukautiset ja reilusti tummaa ihokarvoitusta, toisin sanoen viikset. Muznalla ei ole kauheasti ystäviä, mutta muutama kuitenkin. Ja sitten Arif iskeekin silmänsä Muznaan, eikä tyttö voi uskoa onneaan.

Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä silloin ole totta. Koska kirjailija itse esittelee teoksensa aiheen jo esipuheessa, ei liene mikään hirveän suuri spoileri, että Arif on sekaantunut johonkin todella hirvittävään, ja vetää Muznan mukanaan. Muzna joutuu päättämään sokean rakkauden ja oman uskonsa ja moraalinsa välillä.

Khan kirjoittaa vaikuttavasti ja asiantuntevasti keinoista, joilla haavoittuvaisia nuoria houkutellaan ääriliikkeiden pariin. Muzna joutuu silkkaa naiiviuttaan moniin sottaisiin tilanteisiin, joista hänen on hankala selvitä, sillä hänellä ei oikeastaan ole ketään, kenelle hän voisi vaikeuksistaan uskoutua.

Muznan elämä tuntuu todelliselta ja kirjassa pohditaan paljon Islamia ja sitä, mitä Koraani opettaa ja miten Koraania (aivan kuten Raamattuakin) on mahdollista tulkita väärin tai vääristellä ihan vain käyttämällä käännöksessä eri sanaa. Khanin tapa puhua Muznan uskosta on aika lohdullinen ja armollinen. Ehkä ei olisi laisinkaan pahaksi tutustua eri uskontoihin ja niiden opetuksiin avoimin mielin. Valitettavaa on, että aivan kuten kaikissa muissakin asioissa, uskonnossakin vain äärimmäisen voimakkaat tapahtumat nostetaan framille, kuten terrori-iskut.

Jos koet, että sinulla tai jollakulla ystäväpiirissäsi on vaara joutua radikalisoiduksi, voit ottaa yhteyttä Radinet-hankkeen työntekijöihin. Viha ei kannata. ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s