Flu 1-3 – Antti Ollikainen

Matkallani sarjakuvien syvyyksiin törmäsin myös sellaiseen palkintoon kuin Sarjakuva-Finlandia. En yleensä lue palkintokirjallisuutta tai edes sellaista, mikä jotenkin kovin väkevästi haisee palkintokirjallisuudelle, mutta arvelin, että vaikka proosassa palkintojen edellytys usein on kikkailu ja (teko)taiteellisuus, ehkäpä sarjakuvassa kriteerit olisivat erilaiset.

Vuoden 2017 palkintoehdokkaista yhtenä oli Antti Ollikainen teoksellaan Flu 3: Viimeiset aivastukset. Kuten kansikuvituksestakin voi jo päätellä, Ollikaisen tyyli oli siinä määrin hurmaava ja silmää miellyttävä (ts. selkeä), että laitoin teokset heti varaukseen. Flu on trilogia, jonka pääosaa näyttelee kovasta flunssasta kärsivä lintu. Lintu on pukeutunut hieman Indiana Jones -tyyliin ja seikkailee ensimmäisessä osassa viidakossa.

Flussa ei ole yhtään vuorosanaa ja silti tarina kulkee loogisesti ja ymmärrettävästi. Jos jokin abstrakti idea on ollut pakko jotenkin lukijalle avata, on Ollikainen käyttänyt siihenkin välineenä kuvaa mieluummin kuin tekstiä. Trilogian lukaisee ihan muutamassa minuutissa läpi, mutta teoksen mystiikka jää kihelmöimään mielikuvitukseen. Flun sankarin kaverina toimii hiukan strutsia muistuttava kuolema, jonka luurankonaama ja terävä viikate tekevät kyllä hänen roolinsa perin selväksi. Liittyypä seuraan pieni pyromaanikin…

Huolimatta melko yksinkertaisesta tyylistään, Ollikaisen trilogia on hauska ja mielenkiintoinen. Aina ei tarvita sen kummoisempia kikkailuja, toisinaan sitä haluaa vain uppoutua seikkailutarinaan sellaisena kuin se on!

Ja hei, jos koet lukemisen vaikeaksi, niin Flussa ei tosiaan ole tekstiä. Voit harjoitella kuvalukutaitoa. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s