Spleenish – Ulla Donner

Hrr, mitä saadaan kun laitetaan yhteen sarjakuva-Finlandian top 10 -listalle päässyt taidesarjakuva ja henkilö, joka ei arvosta palkintokirjallisuutta yhtään? Ei ainakaan mitään hirveän hyviä kokemuksia. Spleenish haisee palkintoteokselta ja kauas. Jos olisi pitänyt veikata sarjakuva-Finlandia voittajaa, se olisi ollut ehkä tämä. Toisaalta, Spleenishissä on sentään vähän jotain järkeä, ja ehkä se on ollut palkintoraadille liikaa. Voittajaa en ole vielä lukenut, se lienee vielä tätäkin sekavampi taiteellisempi?

Spleenish on Ulla Donnerin alunperin ruotsiksi tuottama sarjakuva. Donner on ammatiltaan graafikko, se sanottakoon nyt heti alussa. Hänen taustansa näkyy teoksessa todella, todella vahvana. Teos on painettu kauttaaltaan punaisella musteella ja se on kauttaaltaan erilaisten tyylien ilotulitusta. Donner leikittelee erilaisilla kirjaisintyypeillä (lettering, mitä se sitten ikinä onkaan suomeksi) ja välillä sitä kuvittelee näkevänsä tekstiä sielläkin, missä sitä ei (mitä luultavimmin) ole, esimerkiksi joulukaktuksissa.

Teoksen päähenkilö on sellainen, johon en osaa laisinkaan samaistua. Ehkäpä hänen saamattomuuteensa, eksistentiaaliseen kriisinsä juu, mutta hänen elämäntapaansa ja siihen seuraan jota hän selkeästi pitää en sitten mitenkään. Spleenishin päähenkilö on menettänyt driven. Hän ei jaksa, häntä ei kiinnosta, missään ei ole mitään mieltä ja hän alati pohtii miksi mitään ylipäätään kannattaa tehdä. Hän täyttää 25 eikä hänen elämällään tunnu olevan suuntaa. Tämä tunne lienee useimmille edes jollain tasolla tuttu, ja sitä Spleenish kuvaa kyllä todella hyvin. Lukijan pää väkisinkin sumenee punaisen musteen hyökyaallossa, ja juuri sellaiseksi kuvittelen tuon kaikenkattavan epätoivon, jota Spleenishin päähenkilö kokee.

Spoiler alert: Spleenish ei pääty mitenkään. Mitään ei saavuteta, mihinkään lopputulokseen ei päästä. Se vain loppuu ja se siitä. Miksi luin tämän? Miksi käytin aikaani? Mitä olen tästä oppinut? Mitä, miksi, oi miksi? Siinäpä Spleenish tiivistettynä.

Kustantamo S&S
2017
ISBN 978-951-52-4306-5
150 s.
☆☆

Kirjastosta lainailin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s