María and Me; a Father, a Daughter (and Autism) – María Gallardo & Miguel Gallardo

Otin asiakseni (taas kerran) perehtyä sarjakuvaan mediana. Sarjakuvilla voi välittää sellaisia asioita, joiden kuvaaminen pelkän tekstin kautta on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kuvat tuovat tarinaan oman arvokkaan lisänsä ja siksi olenkin sitä mieltä, että kuvitus on sarjakuvissa vähintään yhtä tärkeää ellei tärkeämpää kuin se, mitä tekstissä sanotaan.

Olen seurannut nyt vuoden alusta Helmetiin ilmestyneitä sarjakuvia ja varaillut niitä luettavakseni sitä mukaa, kun niitä on ilmestynyt. Luinpa jopa yhden Asterixin, vaikkei se suuria yllätyksiä tarjonnutkaan. Yritin myös palata Aku Ankkojen pariin, siinä melko kehnosti onnistuen.

Positiivisiakin tuttavuuksia olen jo saanut, vaikka vuodesta on vasta kolmannes kulunut. Yksi näistä on Miguel Gallandon kuvittama ja kertoma sarjakuva hänen autistisesta tyttärestään Maríasta ja siitä, kuinka he kommunikoivat keskenään. Sarjakuva on hyvin yksinkertainen eikä se juuri leikittele graafikalla. Taiteellisesti tämä ei siis ole mikään häikäisevä pläjäys, mutta se lienee sinällään sivuseikka. Teos keskittyy oleelliseen, Maríaan ja siihen, miten autistiseen lapseen voi saada yhteyden ja kaikkeen siihen hienoon ja positiiviseen, mitä autismiin liittyy.

Gallando on totta kai puolueellinen, onhan kyseessä hänen tyttärensä, mutta oli hienoa päästä kurkistamaan sellaisen perheen elämään, jossa lapsi on autistinen. Gallando ei kaunistele vaikeuksia, Marían paniikkikohtauksia esimerkiksi lentokoneessa tai sitä kuinka sivustakatsojat usein paheksuvat Maríaa ja tämän huonoksi tuomitsemaansa käyttäytymistä ymmärtämättä laisinkaan sen lähtökohtia.

María and Me sai minutkin pohtimaan omaa käyttäytymistäni erilaisten ihmisten ympärillä. En viitsi edes teeskennellä olevani tässä suhteessa millään tapaa edistyksellinen. Vaivaannun ja jopa hiukan pelkään erilaisten ihmisten seurassa. Epäilen itseäni ja taitojani kommunikoijana. Turhaudun, jos en saa selvää. Ärsyynnyn, jos asiat eivät etene mielestäni tarpeeksi nopeasti ja tehokkaasti, tai jos jään junnaamaan jotain samaa asiaa uudestaan ja uudestaan, ja minulta loppuvat keinot selittää asioita enää toisin. Asiakaspalvelussa tällaisiin tilanteisiin toisinaan törmää, ja mielestäni onkin tärkeää tunnustaa omat puutteensa ja perehtyä erilaisuuteen ja erilaisten ihmisten kanssa toimimiseen. Aina on parantamisen varaa, ja koenkin tämänkaltaiset teokset todella tärkeiksi yhteiskunnalle. Erilaisuutta kohdattaessa on luonnollista pelätä ja olla varuillaan, mutta sellaisista tunteista voi ja pitäisi päästä yli. Sisäpiirin kuvaukset ovat siihen todella hyvä apu. ❤

María y yo
Jessica Kingsley Publishers
2018 (alkup. 2007)
ISBN 978-1-78592-381-4
64 s.
☆☆☆

Kirjastosta lainattu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s