Mörkövahti – Tuutikki Tolonen

Kun saan lukea ihan mitä vain itse haluan, jostain syystä toisinaan lastenkirjat kutsuvat minua. Harvemmin jaksan innostua kirjoista, joita on hehkutettu ihan määrättömästi, kuten tätä Tuutikki Tolosen kirjaa, mutta kuka muka pystyy vastustamaan mörköjä, ihan oikeasti?

Hellemaan perheen äiti on voittanut kahden viikon lomamatkan Lappiin. Isä tekee reissutyötä ja on siksi paljon pois kotoa, joten perheeseen tulee lomamatkan ajaksi kodinhoitaja, koulutettu puoli-ihminen tai kansanomaiselta nimeltään mörkö, vahtimaan perheen kolmea lasta. Äiti ei ole tästä tiedosta kovin täpinöissään, mutta lapset senkin edestä. Isän pitäisi sitäpaitsi olla ihan juuri palaamassa takaisin kotiin reissultaan, joten lapset eivät joutuisi olemaan kovin kauaa kaksin mörkövahdin kanssa.

Tolosen luoma mörkö on sanalla sanoen ihana. Se on suuri ja karvainen, haisee perunakellarilta ja pölisee harmaata pölyä joka paikkaan. Sillä on tennispallomaiset keltaiset hehkuvat silmät eikä se juuri juttele, vaikka suomea kyllä ymmärtääkin. Perheen kuopus Maikki ihastuu mörköön ikihyviksi ja on todella hellyyttävää seurata mörön ja Maikin ystävyyttä.

Kirjan on kuvittanut Pasi Pitkänen, jonka tyyli on samaan aikaan hauska ja kuitenkin pimeitä metsiä kuvaamaan sopivan synkeä. Metsäkuvitukset tuntuivat mielestäni ensisijaisesti taianomaisilta, ja sitten vasta synkiltä ja vähän pelottavilta. Olihan möröt nyt jos todistettu ystävällisiksi, joten niitä ei tässä kirjassa tarvitse pelätä.

Mörkövahti on sanalla sanoen huikea seikkailukirja, jossa möröt ovat oikeasti ihan hyviä tyyppejä – vaikkakin sotkuisia – ja jossa lapset saavat toteuttaa itseään rauhassa. Toisinaan peräänkuulutetaan turvallista aikuista, mutta tarvitseeko seikkailukirjassa aina olla läsnä joku aikuinen. Lapsiahan vahtii ihan oikea mörkö, mitä pahaa heille muka voisi tapahtua?

Tammi
2015
ISBN 978-951-31-8475-9
303 s.
☆☆☆

Kirjastosta lainattu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s