You – Caroline Kepnes

Joskus sitä ei vaan keksi, minkä äänikirjan Audiblesta tilaisi. Kuukausimaksuun kuuluu yksi kreditti ja sillä saa yhden kirjan, mutta tilillä voi olla tallessa vain neljä kredittiä tai ne katoavat yksi kerrallaan. Niinpä en ole yleensä jäänyt kauheasti jahkailemaan, ja kun Kepnesin esikoisteos You (“Sinä”) osui silmiini, kiinnostuin siitä heti. Kirjan nimi jo itsessään on tosi lyhyt ja ytimekäs, ja kun kirjaan sitten tutustuu hiukan tarkemmin, selviää, mistä kirjassa oikeasti on kyse.

Joe Goldberg työskentelee kirjakaupassa New Yorkin East Villagessa. Hän rakastaa kirjoja ja kirjallisuutta ja monella tapaa tämä teos onkin kirjallisuuden ystäville melkoinen aarre. Eräänä päivänä kirjakauppaan astelee nuori nainen, Quinevere Beck, joka huumaa Joen olemuksellaan. Joen on pakko saada Beck omakseen, eikä hänen rakkaudellaan ole rajoja. Kirjan oma takakansi kuvaa Joen omistautumista hyvin:

“When a beautiful, aspiring writer strides into the East Village bookstore where Joe Goldberg works, he does what anyone would do: he Googles the name on her credit card.

There is only one Guinevere Beck in New York City. She has a public Facebook account and Tweets incessantly, telling Joe everything he needs to know: she is simply Beck to her friends, she went to Brown University, she lives on Bank Street, and she’ll be at a bar in Brooklyn tonight—the perfect place for a “chance” meeting.

As Joe invisibly and obsessively takes control of Beck’s life, he orchestrates a series of events to ensure Beck finds herself in his waiting arms. Moving from stalker to boyfriend, Joe transforms himself into Beck’s perfect man, all while quietly removing the obstacles that stand in their way—even if it means murder.”

Kirja on kuvattu Joen näkökulmasta koko matkalta, ja Joe puhuu kirjassa Beckille, “sinulle”. Kepnesin valitsema näkökulma ja kerrontatapa ovat omiaan tekemään tästä intensiivisestä kirjasta kahta kauheamman. Toisaalta Joen teot kyllä käyvät tämän järkeen ja lukija pysyy koko ajan mukana Joen mielenvaihteluissa ja tunteissa. Kirja on vahvasti seksuaalinen ja olikin erittäin mielenkiintoista, miten kirja on onnistuttu kirjoittamaan niin, että karmivista teoista on saatu oikeastaan ihan hyväksyttäviä. Ja kun tajuat, että olet oikeastaan Joen puolella, kauhistut, koska tiedät ettet saisi olla.

Huh mikä kirjakyyti. Suosittelen.

PS. Jos mahdollista, kannattaa kuunnella kirja äänikirjana, sillä Santino Fontana on uskomaton lukija. Oi mikä ääni, oi mitkä kylmän, kauhun ja himon väreet. ❤

Simon & Schuster
2015
424 s.
978-1-47113-737-2
☆☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s