Kurnivamahainen kissa – Magdalena Hai

En yleensä lue juurikaan lastenkirjoja, mutta lueskelin kirjastoomme kierrosta saapunutta lastenkirjallisuuslehti Onnimannia (joulukuulta, köh kiertoihmiset, voisko pistää vähän vauhtia, köh) ja äkkäsin sieltä tämän Magdalena Hain kirjoittaman, Teemu Juhanin kuvittaman teoksen. Kuvitus tässä ensisijaisesti veti puoleensa, tuo kansi on vain niin monella tapaa kovin kiehtova. Lisäksi tietysti Magdalena Hai on ihana, joten siinä lisäsyy lukea tämä. Jos vielä kolmatta syytä kaipaa, niin tämä oli ohut ja helppo. Niin ohut ja helppo, että luin tämän koiralle ääneen. Ei siitä sen enempää.

Kurnivamahainen kissa kertoo pienen pikkuruisesta tytöstä, ei metsäjänistä isommasta, joka kohtaa kuivassa, käpristyneessä maailmassa jättiläismäisen, kurnivamahaisen kissan, jolla on alati nälkä ja joka jatkuvasti kasvaa kasvamistaan. Kissa haluaa syödä tytön, mutta tyttö lupaa etsiä kissalle jotain muuta syötävää. Kissa suostuu sillä ehdolla, että mikäli tyttö ei tässä onnistu, kissa saa päivän päätteeksi syödä tytön.

Matkallaan kissa ja tyttö kohtaavat riutuneen maailman, kuivuneen lähteen ja hiekkarannikon, jolla ei kasva mitään muuta kuin miekkoja. Hain kuvailu on kertakaikkisen ihanaa. Se on eheää ja lauseet ovat mietittyjä, huoliteltuja, hyviä. Hain käyttämästä kielestä tulee lämpöinen, kotoisa, turvallinen olo. Teemu Juhanin kuvitukset ovat omiaan elävöittämään tarinaa, ja rakastuin hänen piirrostyyliinsä ikihyviksi.

Vaikka kyseessä on lastenkirja, niin tästä saa aikuinenkin paljon irti. Hain teksti käsittelee toki kuvitteellista maailmaa ja on hyvin satumainen, mutta mikäli kirjaa miettii yhtään enempää, on tarinassa tavoitettavissa kaikenlaisia ulottuvuuksia. Suosittelen! ❤

Karisto
2017
ISBN 978-951-23-6323-0
46 s.
☆☆☆☆

Kirjastosta lainattu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s