Shiver – Junji Ito

Niin kauan kuin jaksan muistaa, olen etsinyt kirjaa, joka oikeasti karmisi selkäpiitä, aiheuttaisi painajaisia, saisi vainoharhaiseksi ja kuvittelemaan asioita. Sellaista kirjaa ei vielä tänä päivänäkään ole löytynyt (vinkkejä otetaan vastaan), mutta lähelle on toisinaan päästy. Yksi kirja oli Joe Hillin Sydämen muotoinen rasia, toinen taas Junji Iton lyhyt sarjakuvanovelli The Enigma of Amigara Falls. Luin tämän sarjakuvan joskus kauan aikaa sitten ja se jäi vainoamaan ajatuksiani. Oli pakko saada lisää.

Kun sitten viime viikonloppuna kävimme Assembly-porukan kanssa Helsingin Fantasiapeleissä ja bongasin sieltä tämän, olin ihan myyty. Halvaksi Iton 400-sivuinen kokoelma-albumi ei tullut, mutta voi pojat, oli se sen väärti. Shiver on kokoelma lyhyitä tarinoita, joita Ito on manga-uransa aikana luonut. Tarinat ihan selkeästi palvelevat tiettyjä pelkoja, on hyönteisiä, reikiä, marionetteja ja aaveita.

Kokoelma ei siis sinällään ole mielestäni pelottava, mutta jokin Iton piirustustyylissä on häiritsevää. Liekö kyse sitten yksityiskohtaisesta viivojen paljoudesta, jotenkin hyvin lähelle tulevista, huolellisesti, melkein rakkaudella kuvatuista hirviöistä tai mistä sitten hyvänsä, Iton novellien lukeminen kutkuttaa kivasti ja saa kyllä varpaat vetäytymään peiton suojiin (siinä muuten minun pelkoni, että joku nappaa minua varpaasta kun nukun).

Novelleista ehkä eniten pidin kuitenkin joko Hanging Blimpistä tai The Long Dreamista. Hanging Blimp kertoo erään nuoren naisen tarinan. Juttu alkaa siitä, kun kuuluisa laulajatar tekee itsemurhan hirttäytymällä asuntonsa ulkopuolella oleviin vaijereihin. Pian hänen päänsä nähdään leijuvan suurikokoisena kaupungin yläpuolella ja kaupungissa alkaa tapahtua muitakin kummallisuuksia. Päitä tulee lisää, ja niissä kaikissa roikkuu hirttoköysi. Jotkin tämän tarinan paneeleista olivat oikeasti todella, todella ahdistavia.

The Long Dream puolestaan kertoo kuolemaa pelkäävästä, kuolemaa tekevästä naisesta sekä miehestä, joka näkee alati piteneviä unia. Unet itsessään eivät tässä fyysisessä maailmassa kestä sen kauempaa kuin muutenkaan, mutta mies itse tuntee viettävänsä unessa aina vain enemmän ja enemmän aikaa. Kiehtovaksi novellin tekee se, että miehen ulkomuoto muuttuu sitä mukaa, mitä pidempiä aikoja hän unissaan viettää. Ja sitten tietysti se, miten naisen kuolemanpelko ratkaistaan.

Shiver-kokoelmassa on myös Junji Iton omia kommentteja koskien tarinoiden syntyprosesseja ja sitä, mistä ja miten ideat ovat kehittyneet sellaisiksi, kuin ne kokoelmassa nähdään. Mukana on myös Iton alustavia luonnoksia ja suttuisia muistiinpanoja, jotka nekin ovat hyvin mielenkiintoista tutkiskeltavaa.

En suosittele tätä trypofoobikoille, en missään nimessä. Tai lukekaa muut, mutta älkää kokoelman nimikkonovellia Shiveriä. Teitä on varoitettu. Finnien puristelusta tykkääville sen sijaan voin suositella albumin novellia Greased. Lykkyä tykö, itse meinasin oksentaa sitä lukiessani.

Viz Media
2017 (Alkup. 2015)
ISBN 978-1-4215-9693-8
400 s.
☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s