Throne of Glass – Sarah J. Maas

Luku-urakka kohti Kirjareppua etenee! Äskettäin suomennettu Sarah J. Maasin supersuositun Throne of Glass -sarjan ensimmäinen osa on huikea ja toiminnantäyteinen fantasiateos, jossa lukija upotetaan heti ensimmäisiltä sivuilta alkaen Celaena Sardothienin, Adarlanin tunnetuimman salamurhaajan saappaisiin. Maas ei säästele lukijoitaan yhtään, sillä hankalia paikan ja henkilön nimiä alkaa sadella heti alusta saakka.

Celaena on vangittu ja viettää kuolemaan johtavaa pakkotyöorjuutta Endovierin suolakaivoksissa. Hän on menettänyt kaiken toivonsa pelastumisesta yhden epäonnistuneen pakoyrityksen jälkeen. Kerrotaan, että tuon nimenomaisen pakoyrityksensä aikana Celaena saatteli tuonelaan sadoittain suolakaivosten vartijoita. Hän on valmis luovuttamaan lopullisesti, kun suolakaivokseen marssiin kuninkaallisen vartion kapteeni saattueineen. Celaena on saanut vielä viimeisen mahdollisuuden päästä vapaaksi, kunhan hän ensin päihittää turnauksessa muut kilpailijat ja palvelee kuninkaan Sankarina, Taistelijana tai Puolustajana (miten tuon Champion-sanan sitten haluaakaan suomentaa) ensin neljän vuoden ajan.

Maas on huikea kirjailija. Hänen henkilöhahmonsa eivät ole missään nimessä uskottavia, vaan aivan erityisen hehkeitä, kauniita, voimakkaita ja kuolettavia. Celaenaa pistetään tässä kirjassa ihan huolella turpaan, ja on ihan virkistävää nähdä nainen, joka oksentelee juoksusuorituksen jälkeen – koska on viettänyt vuosikausia nälkään näännytettävänä suolakaivoksessa. Celaenaa ei ole kuitenkaan helppo lannistaa nyt, kun hänen silmissään kiiltää vapaus.

Maasin teos on ihastuttavan yliampuva. Tämä on juuri sitä fantasiaa, mitä nuorempana niin rakastin. Sillä ei ole väliä, kuinka uskottavia tapahtumat tai henkilöt ovat, vain sillä on väliä, kuinka eeppisiä taistelut ovat ja kuinka upeasti kirjailija rakentaa varpaita kipristyttäviä, sydäntä läkähdyttäviä intiimejä kohtauksia. Näissä molemmissa Maas onnistuu todella hienosti. Ja sitten on tietysti vielä ne puvut, ja ruoka, ja linna, ja juonittelut… Tämä kirja sai minut muistamaan, miksi niin paljon nuorempana rakastin fantasiaa!

Heittäytykää, peikkoset. Maasin luoma maailma on ihmeellinen, mutta antautukaa sen vietäväksi. Liialle kriittisyydelle ei ole tässä tilaa!

Bloomsbury
2012 (Suom. Sarianna Silvonen, Gummerus, 2017)
ISBN 978-1-59990-695-9
406 s.
☆☆☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s