Kirjanoita – Anne Leinonen

Syksyn huipennus lähenee, nimittäin lasten ja nuorten kirjareput. Kyseessä on siis tapahtuma, jonka vuorotellen järjestävät Espoon, Vantaan ja Helsingin kirjastot. Tänä vuonna vuoro on jälleen Vantaalla, joten myös peikko osallistuu tapahtuman järjestämiseen. Projektityön ja mielenterveyden takia lukeminen on jäänyt melko vähiin viimeisen reilun vuoden aikana, joten kirimistä riittää! Sain kontolleni hoitaa paitsi lasten ja nuorten pelien esittelyn, myös nuorten fantasian. Fantasia on minusta ihanaa, mutta kirjat ovat paksuja ja usein fantasiakirjojen maailmoihin sisäänpääsy vie aikaa.

Anne Leinosen Kirjanoita ei kuitenkaan ole yksi niistä kirjoista, joihin on hankalaa uppoutua. Kirjanoita sijoittuu Helsingin rinnakkaistodellisuuteen Helbyyn, joka muistuttaa kyllä 2010-luvun Helsinkiä, mutta muutamin hyvin merkittävin poikkeuksin. Helbyssä on taikaa ilmassa, taikaa, jota 17-vuotias Aura pystyy ihmetyksekseen käyttämään.

Kirjaparin ensimmäisessä osassa esitetään vain kymmenittäin kysymyksiä ja ongelmia, joihin epäilemättä jälkimmäisessä osassa sitten saadaan vastaus. Leinosen teos on vahva aloitus kirjaparille, sillä hän esittelee melko vakuuttavan kattauksen hahmoja, joista lukija voi valita suosikkinsa. Kaikki ajavat kirjassa enemmän tai vähemmän omaa etuaan, mutta Leinosen päähenkilö ei ole niin naiivi, etteikö näkisi vilpin lävitse. Tästä piirteestä ihan erityisesti pidin Aurassa.

Yksi, kenties kirjan häiritsevin tekijä oli se, että henkilöistä vain yhden repliikit on kirjoitettu puhekielellä ja muut puhuvat enemmän tai vähemmän muodollisesti. Jostain syystä tämä oli itselleni todella emersiivinen juttu ja aiheutti useammankin putoamisen kirjan kyydistä. Onneksi kirjan juoni on kuitenkin sen verran tiivis, että kärryille oli taas helppo päästä mukaan. Silti, onneksi tämä kyseinen henkilö ei puhu kirjassa enempää.

Tulee olemaan todella mielenkiintoista nähdä, minkä puolen Aura valitsee. Jollain tasolla kai voisi ajatella Auran tilanteen peilautuvan joidenkin maiden sotatilanteeseen nykypäivänä, sillä ei ole selkeää valintaa siitä, ketkä ovat hyviksiä ja ketkä pahiksia. Kaikki ryhmittymät Kirjanoidassa ovat eritasoisia sekoituksia harmaata, joten saapa nähdä, kuinka Helbyn, Helsingin ja kirjanoituuden käy!

WSOY
2017
ISBN 978-951-0-42502-2
228 s.
☆☆☆☆

Kirjastosta lainattu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s