Friend Request – Laura Marshall

En ole missään nimessä kova lukemaan dekkareita tai trillereitä tai mitään niitä läheltä liippaavaakaan. Perustin kuitenkin Discordiin lukupiirin (jos kiinnostaa, kutsulinkkiä voi pyytää minulta, lukupiiri on englanninkielinen) ja ensimmäiseksi yhteiseksi kirjaksemme valikoitui juuri tämä nimenomainen teos.

Friend Requestin ytimessä on ajatus siitä, että kuka tahansa voi esittää ketä tahansa netissä. Kirjan päähenkilö, Louise, saa Facebookissa ystäväpyynnön vanhalta koulukaveriltaan, Maria Westonilta. Eikä siinä muuten mitään, mutta Maria on kuollut rapiat kaksikymmentä vuotta aikaisemmin. Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty, mutta Louise on yksi niistä ihmisistä, jotka varmasti tietävät Marian kuolleen. Kuinka Maria siis voi edelleen lähetellä kaveripyyntöjä? Ja miten Maria muka on osallistumassa luokkakokoukseen? Ja miksi Louise on joutunut Marian vainon kohteeksi?

Tämä kirja on todella vaikea luettava. Ei siksi, että se olisi tekstiltään mitenkään haastava, mutta siksi, että sen aiheita ovat esimerkiksi koulukiusaaminen ja lapsettomuushoidot. Näitähän nyt on käsitelty kirjallisuudessa iät ja ajat, mutta harvemmin siltä kantilta kuin ne tässä teoksessa esitetään. On todella hankala tuntea sympatiaa sellaista henkilöä kohtaan, joka on aktiivisesti osallistunut koulukiusaamiseen, sanottakoon nyt sen verran. Ja koska lapsettomuus koskee myös itseäni, oli melko tuskallista lukea Louisen ja Samin hankaluuksista saada ainokainen poikansa Henry.

Friend Requestin yksi suuri etu on se, että se johdattaa lukijaa harhaan koko matkan ajan. Vaikka lopputulos on ehkä ennalta-arvattava – varsinkin tätä genreä enemmän lukeville – niin viimeiseen asti Marshall yrittää petkuttaa lukijan uskomaan toisin. Minuun se kyllä tehosi, vaikka viimeisen luvun ajan mietinkin, että “ihanko tosi, näinkö tämä muka loppuu?” Niin se vain loppui.

Silti, tarinan moraali tulee kuitenkin selväksi. Älä usko kaikkea, mitä netissä näet ja luet.

Sphere
2017
ISBN 9780751569155
384 s.
☆☆☆☆

Oma ostos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s